Failure is NOT an Option!

2009. február 16., hétfő

Contango


A Contango egy érdekes jelenség, ami most is felütötte a fejét - többek között - az Olaj ETF-ek, illetve Olaj ETN-ek árfolyamának a kiszámításában! Érdemes rá nagyon odafigyelni, mert ha valaki befektetési szándékkal vásárol olajat és nem rövidtávú olaj kereskedésre, akkor nagyon könnyen előfordulhat, hogy értetlenül figyeli befektetésének extra értékvesztését a a spot árfolyamhoz képest!


A USO helyett egyre többen ajánlják az USL-t!
A két papír közt a különbség az alap által minden hónapban továbbgörgetet olaj határidős kontraktusok kezeléséből fakad! A 2 cikk nagyon érthetően magyarázza el a különbséget a két különböző olaj alap ( hozzáteszem, hogy azonos kezelő ) befektetési politikája között.





A lényeg: Ha az aktuális hónapot követő határidős olaj magasabb áron van, mint a jelenlegi hónap határidős olaj ára, akkor az USO etf- az alap kialakításánal fogva - az olaj piaci árához képest többet fog veszíteni értékéből! Az USL pedig nem, mert ott a soron következő 12 hónapos olaj határidős kontraktusokból alakítanak ki egy diverzifikált portfoliót az alapba fektetett összegek fedezésére!
Ez okozta az S&P elemzői szerint a múlt havi eltérést is az olaj index és az USO közt és a táblázatot nézegetve a továbbiakban is gondot fog okozni az úgynevezett Contango! De mindig felmerül a kérdés, hogy mi az amit a piac már beárazott és mi az amit pedig még nem!




Hatása az USO / USL árfolyamára a WTI-hez viszonyítva:




Az USL jobban teljesített, mint az USO és jobban teljesített ( kevesebbet esett ), mint maga a WTI index!


USL
Az elmúlt pár napban nagyon megemelkedett a napi kereskedési mennyiség, likviditási problémák remélhetőleg semmilyen időtávon sem lesznek!




USO



WTI


.